Αποτοξίνωση μόνο με χυμούς!
Μύθος ή Πραγματικότητα?

Δημοσιεύτηκε: 26 Απριλίου 2017

Φωτογραφία: FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images

Την περίοδο των γιορτών όλοι, λίγο πολύ, υπερβαίνουμε τα όριά μας, τόσο σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά, όσο σε γλυκίσματα και διάφορα άλλα εδέσματα. Έτσι, μετά τις γιορτές, όλοι βιαζόμαστε να χάσουμε γρήγορα τα κιλά που «κερδίσαμε». Για να το πετύχουμε, ακολουθούμε οποιαδήποτε οδηγία ακούσουμε από κάποιον φίλο ή φίλη μας ή διαβάσουμε σε κάποιο διαδικτυακό άρθρο. Παντού, συναντάμε δίαιτες που υπόσχονται γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις, στο πρόβλημα του βάρους, αλλά κυρίως δίαιτες αποτοξίνωσης που θα «καθαρίσουν» το σώμα μας. Αυτές, συνήθως, προτείνουν την εξ’ ολοκλήρου αντικατάσταση των ημερήσιων γευμάτων με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σε μορφή χυμών.

Κατά την διάρκεια της αποτοξίνωσης με χυμούς, περιορίζουμε την διατροφή μας στη λήψη μόνο χυμών με φρέσκα φρούτα και λαχανικά, για διάστημα λίγων ημερών ή σε κάποιες περιπτώσεις και μερικών εβδομάδων.

ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΜΕ ΧΥΜΟΥΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ!

#1 Δεν είναι αποτελεσματικές.
Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, μια δίαιτα αποτοξίνωσης μόνο με χυμούς και λαχανικά μπορεί να επηρεάσει το βάρος σας, μόνο παροδικά. Το σίγουρο είναι ότι, ακόμα και αν καταφέρετε να χάσετε κάποια κιλά με αυτόν τον τρόπο, αυτά θα επανέλθουν και μάλιστα περισσότερα από όσα χάσατε, μόλις επιστρέψετε στις προ "αποτοξίνωσης" διατροφικές συνήθειες. Ο λόγος? Οι δίαιτες αποτοξίνωσης τέτοιου τύπου δεν ρυθμίζουν τον μεταβολισμό μας, απλά περιορίζουν σημαντικά την πρόσληψη τροφής. 

#2 Δεν σε αποτοξινώνουν.
Αν ο στόχος σας είναι να αποτοξινώσετε τον οργανισμό σας, μην χάνετε άδικα χρόνο και χρήματα. Το σώμα σας είναι ειδικό στο να αποβάλει τις τοξίνες.
Διαθέτει εκ φύσεως αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποβάλλουν τις βλαβερές ουσίες από τον οργανισμό. Όταν τρεφόμαστε σωστά και ισορροπημένα, χωρίς ακρότητες, η αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού ενισχύεται και το σώμα λειτουργεί καλύτερα στο σύνολο του. Η μόνη διατροφή που θα σας προσφέρει κάποιο είδος "αποτοξίνωσης", είναι αυτή που θα περιορίσει τις ποσότητες σε επεξεργασμένες, με υψηλά λιπαρά και ζάχαρη, τρόφιμα και θα εντάξει στη διατροφική σας συνήθεια, φρούτα και λαχανικά. Επιλέγοντας να τρώτε "καθαρές" τροφές, δηλαδή όσο πιο φυσικές γίνεται, είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να φέρετε το σώμα σας στην καλύτερή του φόρμα.

#3 Δεν είναι επιστημονικά εμπεριστατωμένες.
Δεν υπάρχει καμία επιστημονική έρευνα, που να  αποδεικνύει ότι οι δίαιτες αυτές βοηθάνε το σώμα μας να ξεφορτωθεί τοξίνες. Αντίθετα, υποβάλλουν σε μια εξαντλητική διαδικασία το σώμα, καθώς στερούμαστε σημαντικών θρεπτικών συστατικών όπως είναι οι πρωτεϊνες που είναι ζωτικής σημασίας μόρια για τον οργανισμό, ωφέλιμα λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για την απορρόφηση σημαντικών βιταμινών αλλά και καλής ποιότητας υδατάνθρακες που ρυθμίζουν τα επίπεδα της γλυκόζης μας και σχετίζονται με τα καλά επίπεδα ενέργειας και την τροφή του εγκεφάλου μας.

#4 Είναι επικίνδυνες.
Οι  δίαιτες "αποτοξίνωσης" όχι μόνο δεν κάνουν καλό σε ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις, αλλά μπορεί να αποδειχθούν κι επικίνδυνες. Δεν βελτιώνουν την πίεση ή την χοληστερόλη ούτε έχουν κάποια θετική επίδραση στην καρδιά. Για τους διαβητικούς μπορεί να είναι και επικίνδυνες, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνη υπογλυκαιμία, μια κατάσταση με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία τους. Επομένως, δεν δρουν, σε κανένα επίπεδο, ρυθμιστικά για την υγεία μας.

Συμπέρασμα: Τα αντιοξειδωτικά των φρούτων και των λαχανικών είναι ευεργετικά και ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, όταν όμως συνδυαστούν σωστά ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και όχι ως μεμονωμένη επιλογή.

Βασιλική Λιανίδη
Nutritionist & Health Coach